Gaan wij insecten eten in de toekomst?

Gaan wij insecten eten in de toekomst?

Op 4 juni opende voor één dag het Pestaurant haar deuren. In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht, werden voorbijgangers getrakteerd op onder andere curry krekels en bbq meelwormen. Maar ook op minder confronterende hapjes met zoals chocolade pasta met meelwormen en caramelkoekjes met insecten. Het pop-up restaurant is georganiseerd door Rentokil, die het gelijk internationaal aanpakte; er zijn op deze dag ook pop-up restaurants in 11 andere landen zoals Frankrijk, Engeland, maar ook Australië en Brazilie. Met het insectenseizoen dat in deze periode van jaar weer op gang komt wil Rentokil mensen op de positieve kant van insecten wijzen. Insecten worden over het algemeen gezien als een plaag, dat is de business van Rentokil. Maar je kunt er ook lekkere dingen van maken. Een slimme zet van Rentokil om zichzelf als insectenverdelger weer even duidelijk op de kaart te zetten. Maar ook voor de aanhangers van het eten van insecten is het goed dat hier aandacht aan wordt besteed.

Best smakelijk
Bij het Pestaurant zorgde Bugalicious voor de hapjes. En ik moet toegeven het was best smakelijk. Vooral de hapjes waar je niet direct een spinkhaanpootje of een meelworm in kon ontdekken, zoals de caramelkoekjes en de chocoladepasta. Ook de sprinkhaan op een toastje met groene tapenade smaakte prima. Alleen jammer dat de ‘schil’ best hard is en snel tussen je tanden gaat zitten.

Het is een leuke manier om insecten positief op de kaart te zetten. Maar of mensen hierdoor ook echt gaan overwegen om vaker insecten te eten, laat staan het zelf te bereiden, dat vraag ik me af. Ook in de horeca is het nog niet breed geaccepteerd. Eén van de organisatoren vertelde dat van een restaurant in Frankrijk de Michelin ster is afgenomen omdat ze insecten serveerden. Het zou niet hygiënisch zijn. Duidelijk een conservatieve gedachte van Michelin, want insecten worden speciaal gefokt/gekweekt voor consumptie. Daar door weet je zeker dat ze niet op plekken hebben gezeten waar je het niet van wilt weten.

De achterban wordt steeds groter
Insecten staan de laatste tijd weer veel in de schijnwerpers. Zo won The Insect Cookbook een internationale prijs in San Francisco, en was er onlangs de eerste wereldconferentie ‘Insects to feed the world; in Ede. Daar presenteerde The Nordic Foodlab (van één van ’s werelds beste restaurants, Noma) bijzondere insectengerechten. Insecten – Minivee – worden als hét duurzame alternatief voor vlees en andere dierlijke eiwitbronnen gezien. Omdat ze per kilo eiwit veel minder land en energie nodig hebben dan bijvoorbeeld rundvlees. En dat is noodzakelijk door de toenemende vraag naar eiwit vanwege de groeiende wereldbevolking. Zelfs top-wetenschappers en bestuurders als Kofi Anan en Herman Wijffels onderstrepen het belang van insecten als toekomstige voedingsbron, en dat zijn toch niet de minsten.

Onherkenbaar maken of anders communiceren
Toch vraag ik me af of we insecten binnenkort massaal op tafel gaan zetten. Zo’n hapje is leuk, en zal het vooral goed doen op feestjes, voor de echte dare devils. Maar een hele maaltijd gaat wel ver, zeker als de insecten nog herkenbaar zijn als insect. Het zal een gimmick blijven. Ik kan me meer voorstellen bij producten waarin insecten onherkenbaar verwerkt zijn. Zoals de koekjes of de chocoladepasta. Echter zijn dat geen producten die je normaal eet als eiwitbron. Dus dat is ook gelijk de uitdaging. De insecten zo verwerken dat het als een vervangende eiwitbron gegeten kan worden. En misschien moet het woord insect dan ook gewoon weggelaten worden, of in ieder geval minder opvallen…

 
Door Lotte van der Spek

Dit artikel is eerder verschenen op Foodnieuws
Fotocredits: Rentokil